Tüp bebek tedavisinde kadın yaşı başarıyı etkiliyor

Kadın kısırlığının, erkek kaynaklı kısırlık sorunlarına göre daha karışıktır. Erkek kaynaklı kısırlıklar için geliştirilen yöntemler, daha kapsamlı olmakla beraber, kadın yaşına bağlı kısırlıklar için geliştirilmiş bir yöntem mevcut değildir. Doğal gebeliklerde olduğu gibi, gebe kalma şansı tüp bebek tedavilerinde de yaş ilerledikçe azalmaktadır.

Yeni doğan bir kız çocuğunda 1-2 milyon olan yumurtalık rezervi ilk adetin görüldüğü yaşlarda 250-300 bine düşmekte, adetin kesildiği menopoz dönemine kadar azalarak tükenmektedir. Yaşın ilerlemesi ile beraber yumurta sayıları da azalmaktadır. Özellikle de 35 yaşından sonra yumurta sayısındaki azalma gözle görülür biçimde artmaktadır. Anne adayının yaşı bu sebeple gebelik şansını etkileyen en önemli unsurların başında gelmektedir

Yumurtalık rezervlerinin iyi durumda ise gebelik şansının yükselmektedir. Anne adayının adetinin 3. Gününde yapılan hormon testleri ve ultrason tetkiklerinde yumurtalık rezervlerine bakılmaktadır. Yumurtalık rezervleri iyi durumda ise gebelik şansı yükselmektedir. Ancak 45 yaşından sonra gebe kalma şansı oldukça düşmektedir.

Neden yumurta sayısı azalıyor?

Aslında çoğu şey genetikte yatmakta . Eğer özellikle annede yada yakın akrabalarda erken menopoz varsa kadınların  erken menopoz konusunda çok daha  bilinçli olması zorunlu. Eski zamanlarda çok erken yaşlarda yapılan evlilikler nedeniyle erken menopoz riski olsa da kadınlar 30 lu yaşlarına gelmeden birkaç çocuk dünyaya getirebilmekteydi. Ancak eğitim iş konuları ve toplum standartlarının değişmesi nedeniyle evlilik yaşı giderek  otuzlu yaşlara dayanmış durumda. Bu da yumurta sayısında azalmanın bebek sahibi olmaya olan olumsuz etkisini arttıran bir durum.

Genetik nedenlerin dışında küresel ısınma radyoasyon cep telefonları kimyasallar doğal olamayan besinler çevre ve hava kirliliği hem kadında hem erkekte üreme hücrelerini ciddi olarak olumsuz etkiliyor.

Yumurta ve sperm sayısında azalma sorunu yaşayan eşlerle her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu da önümüzdeki yıllarda yumurta ve sperm sayısında ciddi azalmaların olacağını gösteren bir işaret gibigözükmektedir.

35 yaşa dikkat!

 Ailede hiçbir erken menopoz gebe kalamama sorunu öyküsü olmasa bile  hiçbir jinekolojik yakınma görülmese dahi  sağlıklı bir kadında 35 yaş önemli bir sınır bebek sahibi olma açısından. 35 yaş kuşağından sonra yumurta sayısında ve kalitesinde azalmalar daha sık gözükmeye başlıyor. Tabi ki bu sınırın istisnaları olmakla birlikte bebek planlayan çiftlerin bu planlarını 35 yaşın ötesine fazla ertelelenmemesi gerekir.

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.